Spoznavali smo mokrišča

V zadnjem majskem tednu se je po dolgem zatišju dogodkov končno odvila delavnica Mala barja-Marja. Ob doživljajskem sprehodu v Arboretumu Volčji potok smo v petek 28.5. 2021 spoznavali posebne in vse bolj  izginjajoče ekosisteme – mokrišča.

Ob interaktivni maketi mokrišča so najmlajši pa tudi odrasli z lahkoto prepoznavali številne tudi za človeka pomembne naloge, ki jih ta vršijo v naravi. Za prepoznavo skrivnostnega bitja v škatli, ki je za povrh še mesojedo, pa je bilo potrebno nekaj poguma. Ste že uganili?

Najdlje pa smo se zadržali ob mlaki, kjer smo s pomočjo vodnih mrež nabrali kar nekaj zanimivih in migotajočih vodnih živali, med drugim ličinko vodnega hrošča – obrobljenega kozaka, vodnega ščipalca, številne paglavce in robustne ličinke kačjih pastirjev. Z zanimanjem smo si jih ogledovali v posebni prozorni posodi s povečevalnim steklom. Največ pozornosti pa je pritegnil urh s pisanim trebuščkom.

Ob koncu delavnice pa so vsi obiskovali prejeli tudi projektno knjižico in plakat z naslovom Mala barja, veliko življenja.

Kmalu na ponovno snidenje!

Delavnico je v sodelovanju z Arboretumom Volčji potok vodila Andreja Škvarč s projektnimi sodelavci ZRSVN Petro Muhič, Andrejo Papež Kristanc in Judito Leo Krek.