Izvedena akcija sejanja senenega drobirja za obnovo mokrotnega travnika pri Kneju in terenska novinarska konferenca

V Mišji dolini, v soboto 9.maja, nas je okrog 35 zbranih sodelujočih zavihalo rokave v delovni akciji sejanja senenega drobirja. Najštevilčnejši so bili domačini, člani Prostovoljnega gasilskega društva Karlovica. Poleg organizatorja, ZRSVN, so v akciji sodelovali tudi projektni partnerji Zavod za kulturo in turizem Velike Lašče (Zavod Parnas) ter Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana (KGZ Ljubljana)  izpostava Velike Lašče.

Ob prihodu nas je že pričakalo več vreč avtohtonega senenega drobirja. To je mešanica posušenega cvetja, plodov in zdrobljenih listov travniških rastlin, ki se ob zbiranju sena, nabere na podu senika. Ves seneni drobir je bil pridobljen iz okoliških kmetij in predstavlja zakladnico semen avtohtonih rastlin in torej pomembno semensko bazo za hitrejšo obnovo travnika.

Po uvodnem pozdravu, smo vsak s svojim vedrom senenega drobirja zakorakali proti prvi goli zaplati bodočega mokrotnega travnika. Razporedili smo se v pravi vojaški falangi, prva je sejala seneni drobir in druga oves, ki zaradi hitrejše kalitve prvi vzpostavi travno zastirko. Namen sejanja je namreč čimprejšnja zatravitev golih površin in preprečevanje razrasti invazivnih tujerodnih vrst rastlin. Vzpostavitev avtohtone vegetacije bo tudi pospešila vzpostavitev primernega življenjskega okolja, med drugimi tudi za tarčne vrste projekta kot je npr. divja orhideja Loeselova grezovka.

 

Tudi za tiste, ki jim je šlo sejanje senenega drobirja dobesedno v nos zaradi alergij, se je našlo delo. Potrebno je bilo še odstraniti kupe lesenih vej, ki so ležali po tleh zaradi predhodnega odstranjevanja zarasti in mulčenja površine. Še pred nekaj meseci je namreč na istem mestu, kjer so se pred 30 leti razprostirali mokrotni travniki, danes pa gole zaplate pripravljene za sejanje, stal jelšev gozd.

Kava in piškoti na vse razmere pripravljenih gasilcev pa so bili dobra priprava na obisk novinarjev in terensko novinarsko konferenco, ki je sledila. Več  v prispevku Radijskega dnevnika.

Loeselove grezovke, tokrat resda nismo našli, je bilo pa med akcijo večkrat občutiti navdušenje nad vijoličnimi socvetji, ki so tu in tam pokukala iz tal. Izkazalo se je, da gre za divje orhideje – Majske prstaste kukavice.

Vsem sodelujočim in novinarjem, ki so nas obiskali, se zahvaljujemo.

Se vidimo pri naslednji akciji!