Druga akcija odstranjevanja invazivne zlate rozge v Bodeščah

Mesec dni po prvi akciji odstranjevanja zlate rozge v Bodeščah smo vročega avgustovskega dne 10.8.2021 z društvom Spoštujmo Bled v duhu ohranjanja pestrosti naših barij pošteno zavihali rokave in izvedli še eno akcijo odstranjevanja invazivne rastline – kanadske oz. orjaške zlate rozge.

Tokrat je bilo delo precej lažje, saj zlate rozge, ki smo jo v mesecu juliju med prvo akcijo odstranjevanja našli znotraj mokrotnega predela projektnega območja in je bila tam precej gosto razrasla, tokrat ni bilo. Po nekaterih predelih območja pa so se že pojavile mlade rastline zlate rozge. Njihova stebla izraščajo iz razraslih korenik, ki so plitvo v tleh. Podzemni deli rastline prezimijo, medtem ko nadzemni deli rastline v jeseni propadejo.

Previdno in pravilno ravnanje z ostanki odstranjenih rastlin je pomembno za preprečevanje širjenja. Posebej problematične so korenike in pa cvetoča ali že semeneča stebla rastline, ki jih je najbolje primerno sežgati.  Odstranjene rastline smo odlagali v 300L vreče, ki so bile po zaključku del na uničenje odpeljane na podjetje Infrastruktura Bled d.o.o.

Fotografije: Društvo Spoštujmo Bled